Geschiedenis van volleybal vereniging UvO Amsterdam

In het najaar van 1997 besloot een aantal studenten, volleyballend op het USC, dat ze deze sport wel eens iets fanatieker wilden gaan beoefenen. Onder leiding van de altijd zeer energie- en fantasierijke Behzad Rezai werd een clubje van vijf man opgezet dat zou dienen als “oprichtingsbestuur”. Vol goede moed gingen Billy Deering, Herman Wassink, Rachel Brouwer, Behzad Rezai en Arwen Moens aan de slag. Na heel wat avondjes brainstormen, vergaderen, scenario’s bedenken en ook wel veel gezelligheid, werd studentenvolleybalvereniging UvO uit de grond gestampt. En dus stonden er in januari 1998 twee heren- en één damesteam klaar om de strijd aan te gaan met de rest van volleyballend Amsterdam.

Zoals elk nieuw ingeschreven team, moesten wij allen in de vijfde, toen nog laagste, klasse beginnen. Dat zou wel een eitje worden, dachten wij, want we hadden natuurlijk allemaal al de nodige kneepjes van het vak geleerd van niemand anders dan onze eigen USC-trainer Guus. En ja hoor, aan het eind van het seizoen waren alle drie de teams gepromoveerd naar de vierde klasse.

In het seizoen ’98/’99 groeide onze vereniging uit tot vier teams, er was een tweede damesteam bijgekomen. In dit jaar moest er van alles gebeuren aan administratief werk. De statuten moesten opgemaakt worden, daarvoor moest dan weer een notaris in de hand genomen worden, etc, etc. Natuurlijk moest over elke beslissing die het bestuur wilde nemen, eerst vergaderd worden. Oftewel, onze eerste Algemene Leden Vergaderingen, ach die goede oude tijd. Nou ja, die ALV’s waren altijd nogal levendig, wat wil je met een hoop studenten en reeds afgestudeerden bij elkaar. Iedereen heeft een behoorlijk uitgesproken mening en wil die absoluut laten horen. Natuurlijk moesten we als vereniging ook “politisch correct” bezig blijven (gelukkig hadden we daar Ruediger voor). Na alles zwart op wit te hebben staan, leek het besturen van UvO in een wat rustiger vaarwater te komen. Vervolgens moest er gewerkt worden aan de uitbreiding van UvO.

Tijdens de intreeweek van de UvA zijn er elk jaar een aantal UvO-leden dan ook erg fanatiek bezig met het werven van nieuwe leden. Volleyballen in het Oosterpark, de eerstejaars studenten uitdagen voor een potje volleybal, was wel één van de leukste bezigheden. En het hielp! In het jaar 2000/2001 groeiden wij namelijk uit tot een, voor Amsterdamse begrippen, middelgrote vereniging van maar liefst negen teams. Drie heren en zes dames teams. Goh, wat een succes zou je denken, het bestuur kan nu vast een beetje relaxen. Nou niet dus! Probeer maar eens een goede indeling te maken met zoveel teams en zoveel doorloop, een fenomeen wat bij studentensportverenigingen veelvuldig gezien wordt. Die wil bij die in het team en die wil weer niet in dat team (en dat dan maal 70 leden).

Gelukkig is er een TC, technische commissie, die over deze zaken gaat, maar geloof mij, ook dat is geen gemakkelijke taak. Toch wordt er elk jaar weer hard gewerkt door iedereen om een leuk jaar van te maken. Het leuke van de vereniging UvO is, is dat we allemaal student of net afgestudeerd zijn. Het is een bont gezelschap van stuk voor stuk leuke mensen met veel uiteenlopende en interessante persoonlijkheden. Er zijn altijd weer leden bereid om een team te trainen of te coachen. Met z’n allen naar het Texeltoernooi, Een van de hoogtepunten van het jaar! Een eigen toernooi organiseren, ook dat is gelukt! En natuurlijk de UvO-feestjes in de beruchte “Doos”. Veel promoties en af en toe degradaties in de competitie, ook dat hoort erbij. Het hoogste heren team speelt momenteel eerste klasse en de twee hoogste dames teams tweede klasse. Er het voor het komend seizoen zijn de verwachtingen weer hoog gespannen. Tsja, wat ik nog kan zeggen, behalve dat UvO een ontzettende leuke vereniging met sportieve, gezellige mensen is, er is één ding zeker, je verveelt je absoluut nooit bij UvO!

In het seizoen 2008/2009 is de samenstelling van de teams wat verandert. De mannen raken in de minderheid met twee teams. Tegen de zes damesteams die UvO dan rijk is. De UvO trui is inmiddels niet meer weg te denken uit het UvO-plaatje. Daarnaast is UvO overgegaan op nieuwe wedstrijdshirts vanwege een nieuwe sponsor. Het logo van Schoonkantoor heeft plaats gemaakt voor het logo van Brunel.